Пародонтозата (пародонтита) е хронично заболяване, което засяга зъбодържащият апарат, венците и костта около зъбите. Първо се възпаляват венците (гингивит). Именно там започва заболяването и там е най-добре то да се отстрани.
Основният симптом, с който се характеризира заболяването (вече в изразена степен) е кървенето, при миене на зъбите или дори и при лека стимулация, но началният етап на заболяването не задължително се характеризират с кървене, може да съществува само характерният лош дъх. Болка липсва. Други не толкова очевидни симптоми са подуване на венеца, зачервяване в различна степен и др. Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването прогресира като засяга костта, която държи зъбите и те постепенно се оголват. Образуват се дълбоки джобове, които стават инкубатор на инфекцията. С времето това състояние се задълбочава, бавно, безболезнено, но сигурно.
Основното лечение включва:
– Почистване на зъбният камък и плаката.
– Отстраняване на грешките при ежедневната хигиена на устната кухина.
От голямо значение е добрата мотивация на пациента!
Пародонтитът е заболяване, което трудно се лекува, основно защото протича бавно, безболезнено и пациентите търсят помощ, когато заболяването е в напреднала фаза. Ако имате някой от гореописаните симптоми, не отлагайте лечението, а потърсете незабавно квалифицирана помощ от зъболекар!

3 Comments

 • Miki Williams
  Posted 27.10.2017 15:35

  Thank you for your amazing services and immediate help that we all might need sometimes!

  • Martin Moore
   Posted 27.10.2017 15:35

   I enjoyed reading your blog as much as visiting the clinic! See you at the regular checkup

Comments are closed.

За нас

Др. Ани вълова е доктор по дентлана медицина практикуващ професиата над 20 години. През годините през кабинета й преминават стотици пациенти. Нейната цел е цел е да осигури ефективно и безболезнено лечение, като задоволи техните изисквания за качество и естетика.

Работно време

Понеделник - 13.30-19.00Вторник - 8.30-14.00Сряда - 13.30-19.00Четвъртък - 8.30-14.00Петък - 8.30-14.00Събота и Неделя - почивни дни

За връзка с нас

Телефон: +359 888 93 92 11гр.Враца, бул.Н.Войводов 7(на гърба на блок "Явор и Калина")