Лечение на коренови канали

Кореновото лечение и ре-лечение се налага в случаи на възпаление на нерва (пулпит), образуване на гранулом, гнойна торбичка (периодонтит) или киста.
Пулпитът е възпаление на нерва на зъба, дължащо се на усложнение след кариес.
Периодонтитът е възпаление на костта на върха на корена, дължащо се на усложнение след пулпит. Нарича се още гранулом или гнойна торбичка.
Кистата е възпаление на костта на върха на зъба. Прилича на балон пълен с течност (кистозна или гнойна). Тя е усложнение на периодонтита.
За успеха на кореновото лечение от голямо значение е точното определяне на дължината на кореновия канал. Премахва се увредената зъбна тъкан и се осигурява достъп до каналите на зъба. След това с помощта на ендодонтски инструменти се опитваме да достигнем до края на канала. За да сме сигурни , че сме стигнали до края на канала и ще успеем да дезинфекцираме целия канал, използваме апекслокатор. С негова помощ ние много точно можем да определим дължината на канала и да гарантираме качеството на нашето кореново лечение.

Опасен ли е арсена? Арсенът се използва от дълго време за умъртвяване на зъба и облекчаване на болките при възпаление. Но дали този метод е безопасен и това ли е единственият начин за справяне с болките при възпаление на зъбите? Отговоръът на тези въпроси е – не! Арсенът е опасен при невнимателна употреба, а в съвременното зъболечение и ненужен, при наличието на достатъчно добри упойки, които за минути елиминират болката, след което нерва може ла се отстрани без опасност за организма. При не добро запечатване на зъба, той може да попадне в междузъбното пространство, където да некрозира венеца и дори костта. Разбира се, опитният стоматолог може да използва арсен в определени случай, без опасност за вашето здраве. Употребата на арсен в днешно време е все по-ограничена, отстъпвайки място на съвременните методи на лечение. При поставяне на упойка, болката се елиминира и възпанеият нерв може да бъде отстранен веднага.

Болка във вече умъртвен зъб
Кореновото лечение на зъбите е понякога сложен и времеотнемащ процес. За отстраняване на инфекцията от канала е необходимо, както той да се разшири до определен размер, така и дезинфекционните разтвори, които се използват при обработката му да престоят достатъчно време в канала. Целта ни е да достигнем до края на корена на зъба, защото само такаможем да сме сигурни, че ще повлияем на бактериите намиращи се там. Вследствие на тези интервенции може да се появи слаба, тъпа болка, която да продължи ден-два. Тя най-често е при почукване на зъба, но може да бъде и непровокирана. Това е напълно нормално и тази болка лесно се повлиява от обезболяващи средства. Трябва да знаете,че ако сте имали болка преди лечението е много вероятно тя да продължи и извесно време след него. Ако се появят силни болки, подуване или зачервяване около зъба е необходимо да се обърнете към вашият зъболекар незабавно, същото се отнася и ако болката продължава по дълъг период от време, за такъв се смята над 12-14 дни.

За нас

Др. Ани вълова е доктор по дентлана медицина практикуващ професиата над 20 години. През годините през кабинета й преминават стотици пациенти. Нейната цел е цел е да осигури ефективно и безболезнено лечение, като задоволи техните изисквания за качество и естетика.

Работно време

Понеделник - 13.30-19.00Вторник - 8.30-14.00Сряда - 13.30-19.00Четвъртък - 8.30-14.00Петък - 8.30-14.00Събота и Неделя - почивни дни

За връзка с нас

Телефон: +359 888 93 92 11гр.Враца, бул.Н.Войводов 7(на гърба на блок "Явор и Калина")